Χωρίς άμεση και στοχευμένη παρέμβαση, έως το 2030, τουλάχιστον οι μισοί έφηβοι παγκοσμίως θα διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο εμφάνισης σημαντικών προβλημάτων υγείας σε ποικίλους τομείς.
Αυτό καταδεικνύει πρόσφατη ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, η οποία εκπέμπει σήμα κινδύνου, επισημαίνοντας πως η υγεία των εφήβων βρίσκεται σε οριακό σημείο.
Η δεύτερη έκθεση της Επιτροπής του Lancet για την Υγεία και την Ευημερία των Εφήβων αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νέα γενιά —η πρώτη που μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον με εντεινόμενες κλιματικές αλλαγές και καθολική παρουσία των ψηφιακών τεχνολογιών— και υπογραμμίζει πως οι έφηβοι πλήττονται δυσανάλογα από τις παγκόσμιες απειλές κατά της υγείας τους.
Σύμφωνα με την έκθεση, την τελευταία δεκαετία, η πρόοδος στην υγεία και την ευημερία των εφήβων ήταν ασταθής και άνιση: ενώ παρατηρείται μείωση στο κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ και αύξηση της συμμετοχής στην εκπαίδευση ιδίως για τα νεαρά κορίτσια ταυτόχρονα, αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές και τα προβλήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Σημειώνεται μάλιστα ότι σε ορισμένες αφρικανικές και ασιατικές χώρες, τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν οκταπλασιαστεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
Προβλέπεται πως το 2030, περίπου 464 εκατομμύρια έφηβοι θα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι — 143 εκατομμύρια περισσότεροι σε σύγκριση με το 2015.
Στον τομέα της ψυχικής υγείας, αναμένεται ότι θα χαθούν 42 εκατομμύρια χρόνια υγιούς ζωής εξαιτίας ψυχικών παθήσεων ή αυτοκτονιών, δύο εκατομμύρια περισσότερα από ό,τι το 2015.
Περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο νέοι ηλικίας 10-24 ετών προβλέπεται ότι θα συνεχίσουν να ζουν έως το 2030 σε χώρες όπου σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία μπορούν να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν —όπως ο HIV/AIDS, η πρόωρη εγκυμοσύνη, η κατάθλιψη, η κακή διατροφή και οι τραυματισμοί— εξακολουθούν να απειλούν την υγεία και την ποιότητα ζωής τους.
Παράλληλα, σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, οι έφηβοι αποτελούν πάνω από το 25% του πληθυσμού, όμως λαμβάνουν μόλις το 2,4% της παγκόσμιας αναπτυξιακής βοήθειας, παρόλο που επωμίζονται το 9,1% της παγκόσμιας επιβάρυνσης από ασθένειες.
Η Επιτροπή επισημαίνει και τη διπλή φύση της ψηφιακής μετάβασης: ενώ προσφέρει στους νέους ευκαιρίες για εκπαίδευση, απασχόληση, υγεία και κοινωνική ζωή, η εξάρτηση από τις διαδικτυακές εμπειρίες μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξή τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διαμόρφωση της έκθεσης συμμετείχαν ενεργά έφηβοι και νέοι από περισσότερες από 36 χώρες, απευθύνοντας κάλεσμα στους συνομηλίκους τους να διεκδικήσουν ενεργό ρόλο στη λήψη αποφάσεων, την έρευνα και την προώθηση λύσεων που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή τους.
Διαβάστε επίσης
Λαμπρόγιαννη για Σπύρο Παπαδόπουλο: «Μου είπε σκάσε, ήθελε να με φιλάει στο λαιμό»
Χαλάει ο καιρός: Έρχονται καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας – «Μπαίνουμε σε δύσκολη περίοδο»
Δημητρακόπουλος: «Θα ληφθούν δικαστικά μέτρα για την Πετρογιάννη» – Η απάντηση της δημοσιογράφου
Σεισμός στην Κρήτη: Μαρτυρίες για τρομακτικό βουητό – «Η περίοδος σεισμικής άπνοιας στη χώρα έληξε»