Τα air fryer έχουν μπει στις κουζίνες μας δυναμικά και όχι άδικα, καθώς είναι γρήγορα, εύχρηστα και οικονομικά.
Συγκεκριμένα, έχουν αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε το μαγείρεμα και τη διάθεση που έχουμε για αυτό και όσο χρήσιμα κι αν είναι για τα αλμυρά, πολλοί ξεχνούν ότι μπορούν να κάνουν θαύματα και στη ζαχαροπλαστική.
Το ψήσιμο στον αέρα δίνει στα γλυκά μια ανάλαφρη τραγανότητα απ’ έξω και κρατά το εσωτερικό τους υγρό, αφράτο και λαχταριστό. Και το καλύτερο; Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις έτοιμες ζύμες ή να περάσεις ώρες στην κουζίνα. Με μερικά υλικά που έχεις ήδη στο ντουλάπι και λίγη δημιουργικότητα, μπορείς να φτιάξεις μικρά γλυκίσματα που μυρίζουν σπιτική φροντίδα και ελληνική παράδοση.
Παρακάτω υπάρχουν πέντε γλυκά φτιαγμένα για air fryer και είναι όχι απλά εύκολα, αλλά πραγματικά ξεχωριστά.
Από μπουκίτσες brownie με υγρή σοκολάτα στο κέντρο, μέχρι μίνι πιτάκια καρυδόπιτας και cupcakes με πορτοκάλι και μαστίχα, εδώ θα βρεις ιδέες που δεν θα βαρεθείς να φτιάχνεις ξανά και ξανά.
1. Brownie Bites με Πραλίνα ή Φυστικοβούτυρο
Μικρές σοκολατένιες μπουκίτσες με υγρή καρδιά, ιδανικές για γρήγορο κέρασμα ή απογευματινό γλυκό.
Υλικά:
-
1/4 φλιτζανιού λιωμένη κουβερτούρα
-
2 κουταλιές βούτυρο
-
1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
-
1 αυγό
-
1/4 φλιτζανιού αλεύρι
-
1/2 κουταλάκι μπέικιν
-
1 πρέζα αλάτι
-
1 κουταλάκι κακάο
-
Λίγη πραλίνα ή φυστικοβούτυρο για γέμιση
Εκτέλεση:
-
Ανακάτεψε όλα τα υλικά εκτός από την πραλίνα.
-
Βάλε το μείγμα σε μικρά φορμάκια σιλικόνης και τοποθέτησε στο κέντρο λίγη πραλίνα.
-
Ψήσε στους 160°C για 8-10 λεπτά.
2. Μηλομπόμπες με Τραγανή Κρούστα
Ένα είδος μινιμαλιστικής μηλόπιτας χωρίς φύλλο, τραγανό και γεμάτο άρωμα κανέλας.
Υλικά:
-
1 μήλο κομμένο σε κύβους
-
1 κουταλιά βούτυρο
-
1 κουταλιά καστανή ζάχαρη
-
Κανέλα
-
2 κουταλιές βρώμη
-
1 κουταλιά αλεύρι
-
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
-
Σοτάρισε το μήλο με το βούτυρο, τη ζάχαρη και την κανέλα μέχρι να μαλακώσει.
-
Σε μπολ, ανακάτεψε τη βρώμη, το αλεύρι, λίγη ακόμα ζάχαρη και μια κουταλιά βούτυρο μέχρι να γίνουν τρίμματα.
-
Βάλε το μήλο σε ατομικά φορμάκια και πασπάλισε με την κρούστα.
-
Ψήσε στον air fryer στους 170°C για 10-12 λεπτά.
3. Μίνι Πιτάκια Καρυδόπιτας με Μέλι
Γλυκάκια που θυμίζουν καρυδόπιτα, αλλά πιο ελαφριά, χωρίς σιρόπια και φύλλα.
Υλικά:
-
1 αυγό
-
2 κουταλιές μέλι
-
1 κουταλιά ζάχαρη
-
2 κουταλιές ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο
-
1/2 φλιτζανιού καρύδια ψιλοκομμένα
-
1/4 φλιτζανιού αλεύρι
-
1/2 κουταλάκι μπέικιν
-
Κανέλα, μοσχοκάρυδο
-
Ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
-
Ανακάτεψε όλα τα υλικά σε ένα μπολ.
-
Μοίρασε το μείγμα σε μικρές ταρτιέρες ή φορμάκια.
-
Ψήσε στους 160°C για 10-12 λεπτά.
-
Μόλις βγουν, ράντισέ τα με λίγο μέλι για έξτρα γυαλάδα και άρωμα.
4. Cupcake Πορτοκαλιού με Μαστίχα και Γιαούρτι
Αφράτο, αρωματικό και με γεύση Ανατολής. Ιδανικό για τσάι ή καφέ.
Υλικά (για 4-5 cupcakes):
-
1 αυγό
-
1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
-
1/4 φλιτζανιού στραγγιστό γιαούρτι
-
2 κουταλιές ελαιόλαδο
-
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
-
2 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού
-
1/2 φλιτζανιού αλεύρι
-
1/2 κουταλάκι μπέικιν
-
1/4 κουταλάκι κοπανισμένη μαστίχα (ή βανίλια)
Εκτέλεση:
-
Ανακάτεψε αυγό και ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
-
Πρόσθεσε γιαούρτι, λάδι, ξύσμα, χυμό, μαστίχα.
-
Ρίξε το αλεύρι και το μπέικιν και ανακάτεψε απαλά.
-
Μοίρασε το μείγμα σε φορμάκια (γεμίζεις περίπου τα 2/3).
-
Ψήσε στους 150°C για 12-15 λεπτά.
-
Μπορείς να τα γαρνίρεις με απλό γλάσο (άχνη και λίγο χυμό πορτοκαλιού) ή απλώς με άχνη και κανέλα.
5. Λουκουμάδες στο Air Fryer (με ό,τι συνοδευτικό θέλετε)
Υλικά (για 15-20 μικρούς λουκουμάδες):
-
250 ml χλιαρό νερό
-
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (7 γρ)
-
1 κ.σ. ζάχαρη
-
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1/2 κ.γ. αλάτι
-
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα:
-
Μέλι
-
Κανέλα
-
Καρύδια ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
-
Λίγη ζάχαρη άχνη ή λιωμένη σοκολάτα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
-
Ενεργοποίηση μαγιάς:
Σε ένα μπολ, βάλε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακάτεψε και άφησε 5-10 λεπτά μέχρι να αφρίσει. -
Ζύμη:
Πρόσθεσε το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Ανακάτεψε καλά μέχρι να έχεις μια παχύρρευστη, κολλώδη ζύμη. Κάλυψε με πετσέτα και άφησε τη ζύμη να φουσκώσει για 45-60 λεπτά. -
Πλάσιμο:
Με βρεγμένα χέρια (για να μην κολλάει η ζύμη), φτιάξε μικρές μπαλίτσες (περίπου σε μέγεθος καρυδιού). -
Ψήσιμο:
Προθέρμανε το air fryer στους 180°C για 3-5 λεπτά.
Ψέκασε το καλάθι με λίγο λάδι (ή άλειψε με πινέλο).
Τοποθέτησε τους λουκουμάδες σε απόσταση και ψέκασε και αυτούς με λίγο λάδι.
Ψήσε για 8-10 λεπτά, γυρίζοντάς τους στη μέση αν χρειάζεται, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. -
Σερβίρισμα:
Μόλις ψηθούν, ρίξε τους ζεστούς λουκουμάδες σε ένα μπολ και περιχύνεις με μέλι, πασπάλισε με κανέλα και ό,τι άλλο θες!
Μικρό tip: Ο air fryer λειτουργεί καλύτερα με φορμάκια σιλικόνης ή ταρτιέρες μικρού βάθους. Αν δεν έχεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις διπλωμένο αντικολλητικό χαρτί για να “στήσεις” μικρές θήκες.
Διαβάστε επίσης:
Ο Σαμαράς ετοιμάζει νέο κόμμα μέχρι το καλοκαίρι: Το όνομα που σκέφτεται
H ελληνική διασκευή του “Espresso Macchiato” που ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο views (video)