Υποδεέστερη των εντυπώσεων που θέλησε να δημιουργήσει ο τουρκικός Τύπος είναι, τελικά, η πραγματικότητα όσον αφορά στο «πράσινο φως» των ΗΠΑ για την πώληση του κιτ εκσυγχρονισμού των F-16 της Τουρκίας.
Μπορεί στα μέσα ενημέρωσης της γείτονος η είδηση περί έγκρισης από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πώληση πακέτου εκσυγχρονισμού των πολεμικών αεροσκαφών της Τουρκίας να αποτελεί μείζον ζήτημα, γεγονός, ωστόσο, είναι πως η εξέλιξη κάθε άλλο παρά κρίσιμη μπορεί να θεωρηθεί.
Και αυτό γιατί, η συγκεκριμένη ειδοποίηση του Κογκρέσου που εστάλη σήμερα από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αφορά ένα προγενέστερο αίτημα αγοράς αμυντικού εξοπλισμού αξίας περίπου 260 εκατομμυρίων δολαρίων και όχι αυτό της αγοράς νέων μαχητικών. Η ειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημαίνει ότι έχουν συμφωνήσει οι δυο αρμόδιες επιτροπές άμυνας και εξωτερικών Βουλής και Γερουσίας.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για την έγκριση της πώλησης εξαρτημάτων στην Τουρκία που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των πτήσεων των μαχητικών F-16. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι επικεφαλής των αρμόδιων Επιτροπών του Κογκρέσου έχουν ήδη δώσει ανεπισήμως την έγκρισή τους για την πώληση αυτού του πακέτου, που περιλαμβάνει ραντάρ και αναβαθμίσεις λογισμικού των ηλεκτρονικών συστημάτων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Πτήσεων (OFP) με την ικανότητα Automatic Ground Collision Avoidance System (AGCAS).
Πιο αναλυτικά, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για το δίκτυο τακτικής ζεύξης δεδομένων Link-16, το σύστημας επικοινωνίας για τον στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16 Link-16, επίσης γνωστό ως Tactical Data Link (TDL). Πρόκειται για ένα στρατιωτικό ραδιοδίκτυο που χρησιμοποιείται από το ΝΑΤΟ και τις συμμαχικές χώρες. Αυτό το δίκτυο παρέχει τακτική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ αεροσκαφών, ελικοπτέρων, μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV), πλοίων και στρατευμάτων εδάφους.
Υπό εξέταση παραμένει το αίτημα της Τουρκίας για την πώληση νέων αμερικανικών F-16
Το εν λόγω αίτημα δεν σχετίζεται καθόλου με εκείνο της αναβάθμισης των κιτ εκσυγχρονισμού και της αγοράς νέων μαχητικών, η αξία του οποίου ανέρχεται σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Τουρκία είχε αιτηθεί την συγκεκριμένη πώληση τον Οκτώβριο του 2021, ζητώντας να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 της Lockheed Martin Corp και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της.
Σχετικά με το δεύτερο αίτημα, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επιλέξει να μην στείλει την επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο, καθώς συνεχίζει να λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τις έντονες ενστάσεις που έχουν διατυπώσει κορυφαίοι Αμερικανοί νομοθέτες.
Χαρακτηριστικές, άλλωστε, είναι οι ενστάσεις που έχει επανειλημμένως εκφράσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ. «Μέχρι ο Ερντογάν να σταματήσει τις απειλές του (κατά γειτονικών συμμάχων του ΝΑΤΟ), να βελτιώσει το ιστορικό του στα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό … και να αρχίσει να ενεργεί όπως θα έπρεπε ένας έμπιστος σύμμαχος, δεν θα εγκρίνω αυτήν την πώληση», φέρεται να έχει τονίσει.
Αρκετοί άλλοι γερουσιαστές, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων, Τζιμ Ρις, και των 29 γερουσιαστών που έγραψαν μια επιστολή τον Φεβρουάριο στον πρόεδρο Μπάιντεν, έχουν δηλώσει ότι θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να υποστηρίξουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία μόνο υπό την προϋπόθεση ότι το κοινοβούλιό της θα συμφωνήσει στην ένταξη τόσο της Σουηδίας όσο και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ».