Τα εμβόλια mRNA χρησιμοποιούνται για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού και μπορεί το «τσίμπημα» να είναι η λύση στη πανδημία σύμφωνα με τους ειδικούς, όμως ορισμένοι πολίτες αρνούνται να εμβολιαστούν, καθώς φοβούνται τους κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν.
“Μπλόκο” στο καρναβάλι της Πάτρας: Αναβάλλεται η τελετή έναρξης λόγω κρουσμάτων
Το υπουργείο Παιδείας σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους πολίτες, ιδιαίτερα τους γονείς των παιδιών -καθώς πλέον εμβολιάζονται και οι μικρές ηλικίες-, συγκέντρωσε δεδομένα για τις παρενέργειες και τα ύποπτα συμπτώματα που δημιουργούν τα εμβόλια mRNA.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέρχονται από μελέτες σε όλο τον κόσμο, το εμβόλιο mRNA μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις (18:1.000.000) έχει συσχετιστεί με φλεγμονή του μυοκαρδίου ή του περικαρδίου.
Συγκεκριμένα, οι εκδηλώσεις αυτές συνήθως αφορούν νέους άρρενες ηλικίας 12 έως 29 ετών και εμφανίζονται λίγες ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η νόσος αυτοπεριορίζεται.
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Χαρακτηριστικά, τα συμπτώματα είναι τα εξής:
- Πόνος στο στήθος
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Αίσθημα παλμών
Μάλιστα, στη σπάνια αυτή περίπτωση, δηλαδή το αίσθημα παλμών, χρειάζεται επικοινωνία με γιατρό και συμπλήρωση της κίτρινης κάρτας.
Παρόλα αυτά, το υπουργείο Παιδείας, υπογραμμίζει σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι ο κορωνοϊός προκαλεί τουλάχιστον εξαπλάσιο αριθμό περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας.
«Βόμβα» Άλμπερτ Μπουρλά: «Θα φύγει σε μία 10ετία ο κορωνοϊός!» - 4η δόση και ετήσιοι εμβολιασμοί
Την εκτίμησή του ότι ο κορωνοϊός θα παραμείνει ενδημικός, για περίπου μια 10ετία εξέφρασε ο επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, μιλώντας σε συνέδριο με στελέχη της Goldman Sachs, ενώ τόνισε ότι η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία προχωρά στην ανάπτυξη εμβολίου για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον εντός της χρονιάς. Παράλληλα, την άνοιξη θα είναι διαθέσιμο το χάπι κατά του κορωνοϊού, αποκάλυψε ο CEO της PFIZER Dr. Άλμπερτ Μπουρλά, μιλώντας στον ΑΝΤ1, στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» και τον Νίκο Χατζηνικολάου.
«Με την παραλλαγή Δέλτα σε εξέλιξη η εταιρεία είχε σκεφτεί να προετοιμάσει την παραγωγή για μια 3η δόση εμβολίου παγκοσμίως και στη συνέχεια έναν επανεμβολιασμό το φθινόπωρο. Αλλά αυτό που περιπλέκει την κατάσταση σήμερα είναι η Όμικρον, που μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν χρειαζόμαστε μια 4η δόση γρήγορα πριν προχωρήσουμε στο ετήσιο πρόγραμμα εμβολιασμού. Ήδη σήμερα, η Όμικρον «πίεσε» να δοθεί η 3η δόση όχι στους έξι μήνες, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, αλλά στους τρεις. Και αυτό θα αλλάξει δραματικά το τοπίο» είπε ο Μπουρλά.
Ο Μπουρλά εξήγησε στους επενδυτές της Goldman ότι «θα έχουμε σίγουρα ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της Όμικρον. Το ερώτημα είναι αν θα το χρησιμοποιήσουμε ή όχι. Προχωράμε ολοταχώς, και παρόλο που δεν έχω δει τα εργαστηριακά δεδομένα αυτή τη στιγμή, με βάση όσα έχουμε κάνει στο παρελθόν, μπορώ να πω ότι θα έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο για την Όμικρον μέσα στο χρονικό πλαίσιο που είχαμε υποθέσει: τέλη Μαρτίου. Αλλά δεν μπορώ να απαντήσω στο ερώτημα αν θα το χρειαστούμε πραγματικά από τον Απρίλιο και μετά.
Είμαστε βέβαια ότι θα είναι εκεί και ότι θα είναι πολύ αποτελεσματικό και ότι θα είμαστε σε θέση να το παραγάγουμε μέσα στο έτος σε δισεκατομμύρια, όχι εκατομμύρια δόσεις. Αλλά δεν ξέρω αν θα υπάρξει αυτή η ανάγκη ή άλλες, γιατί ήδη βλέπω πολλές άλλες παραλλαγές να εμφανίζονται μετά την Όμικρον…».
Πηγή