Ο Νόβακ Τζόκοβιτς μέσω Twitter μίλησε για πρώτη φορά μετά την απόφαση του δικαστηρίου για την ανάκληση της ακύρωσης της βίζας του.
I’m pleased and grateful that the Judge overturned my visa cancellation. Despite all that has happened,I want to stay and try to compete @AustralianOpen
— Novak Djokovic (@DjokerNole) January 10, 2022
I remain focused on that. I flew here to play at one of the most important events we have in front of the amazing fans. ???? pic.twitter.com/iJVbMfQ037
«Είμαι ευχαριστημένος και ευγνώμων που ο δικαστής ανέτρεψε την ακύρωση της βίζας. Παρά τα όσα έγιναν, θέλω να μείνω και να προσπαθήσω να παίξω στο Αυστραλιανό OPEN. Παραμένω συγκεντρωμένος σε αυτό.
Ήρθα εδώ για να παίξω σε ένα από τα πιο σημαντικά event που έχουμε μπροστά σε ένα απίστευτο κοινό. Για την ώρα, δεν μπορώ παρά να πω ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για τη συμπαράσταση σε όλο αυτό και για την ενθάρρυνση να παραμείνω δυνατός» έγραψε ο Σέρβος στο Twitter.
Νόβακ Τζόκοβιτς: Ποιος είναι στα αλήθεια ο Σέρβος τενίστας; Το «παιδί του πολέμου», το φιλανθρωπικό έργο και η ορθόδοξη πίστη
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έφτασε στην Αυστραλία, προκειμένου να συμμετάσχει στο φημισμένο Αυστραλιανό Open, ωστόσο κατά πάσα πιθανότητα όχι μόνο δεν θα του επιτραπεί να υπερασπιστεί τον τίτλο του και να φτάσει τις 10 κατακτήσεις, αλλά αναμένεται να απελαθεί και από τη χώρα! Ποιος είναι όμως ο Σέρβος τενίστας, για τον οποιό έχει ξεσπάσει «εμφύλιος» ανάμεσα στην Αυστραλία και την Σερβία;
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Ποιος είναι ο Νόβακ Τζόκοβιτς
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι αναμφισβήτητα ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές του τένις του αιώνα μας, έχοντας κερδίσει 20 τίτλους σε Grand Slam. Η υπεροχή του και οι διακρίσεις του είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο και με τις απόψεις του για θέματα υγείας.
Ο ίδιος δηλώνει ότι είναι «ένας παίκτης που θέλει συνεχώς να βελτιώνεται» και πιθανόν η τελειομανία του να είναι αυτή που τον έχει οδηγήσει σε αμφισβητούμενα μονοπάτια για την σωματική και την ψυχική ευεξία και τον έχει παρασύρει σε σουρεαλιστικές καταστάσεις.
Λίγες ώρες πριν ταξιδέψει για την Αυστραλία ο Τζόκοβιτς είχε ανεβάσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ένα μήνυμα-πρόκληση τόσο απέναντι σε όλον τον κόσμο που δοκιμάζεται με εκατομμύρια νεκρούς από τον Covid όσο και απέναντι στην κυβέρνηση της Αυστραλίας που έχει πάρει σκληρή θέση απέναντι στους αντιεμβολιαστές.
Στο μήνυμα του ο Τζόκοβιτς σημείωνε πως «προσωπικά είμαι αντίθετος με τον εμβολιασμό και δεν θα ήθελα να με αναγκάσει κάποιος να κάνω εμβόλιο για να μπορέσω να ταξιδέψω». «Αν γίνει όμως υποχρεωτικό, τι θα γίνει; Θα πρέπει να πάρω μια απόφαση».
Οι ρίζες των αντιεμβολιατικών πεποιθήσεων του Τζόκοβιτσς βρίσκονται δέκα χρόνια πριν, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας όταν ανακάλυψε ότι πάσχει από δυσενεξία στην γλουτένη. Ο Τζόκοβιτσς πάσχει από ένα αυτοάνοσο που του προκαλεί αλλεργία στα δημητριακά. Ετσι στράφηκε στις ολιστικές θεραπείες, που στη συνέχεια έγιναν σημείο αναφοράς για αυτόν.
Παιδί του πολέμου
Ο Τζόκοβιτς γεννήθηκε στο Βελιγράδι τον Μάιο του 1987. Γοητεύτηκε από το τένις και σε ηλικία 4 χρονών άρχισε να ανακαλύπτει ότι το άθλημα με τη ρακέτα και το μπαλάκι ήταν το όνειρό του.
Ο πατέρας του, Σρετζαν και η μητέρα του Ντιάνα είχαν την εταιρεία «Family Sports», η οποία αριθμούσε τρία εστιατόρια και μια ακαδημία τένις. Ο πατέρας, ο θείος και η θεία του Τζόκοβιτς ήταν όλοι επαγγελματίες σκιέρ, και ο πατέρας του ένας καλός ποδοσφαιριστής. Το καλοκαίρι του 1993, σε ηλικία 6 χρονών, ο Τζόκοβιτς εντοπίστηκε από τη θρύλο του γιουγκοσλαβικού τένις, τη Γέλενα Γκένσιτς.
Η Γκένσιτς αφοσιώθηκε στην εκπαίδευση του Τζόκοβιτς για τα επόμενα έξι χρόνια. Κι ύστερα ήρθε ο πόλεμος. Οι βομβαρδισμοί του Βελιγραδίου έστελναν τον μικρό Νόβακ και την οικογένειά του πολλές ώρες κάθε νύχτας στα καταφύγια.
Λέγεται ότι ο Νόβακ έδινε ραντεβού με την προπονήτριά του σε μέρη που είχαν ήδη βομβαρδιστεί, εικάζοντας ότι δεν θα χτυπηθούν ξανά από τις ΝΑΤΟικές βόμβες. Η προπόνηση γινόταν σε άδειες πισίνες, σε παλιά εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, σε απόμακρες αλάνες.
Ο Τζόκοβιτς μιλά Σερβικά, Ιταλικά, Γερμανικά και Αγγλικά. Οι δύο μικρότεροι αδερφοί του, ο Μάρκο (1991) και ο Τζόρντζε (1995 ακολούθησαν τα βήματά του στον χώρο του επαγγελματικού τένις.
Ο Τζόκοβιτς έχει δηλώσει, ότι οι δυσκολίες του πολέμου τον οδήγησαν να συνεχίσει το τένις με ακόμα μεγαλύτερο πάθος και αποφασιστικότητα.
Στα 13 του χρόνια, ο Νόβακ, στάλθηκε στην Ακαδημία του Κροάτη Νίκολα Πίλιτς παλαίμαχου τενίστα, στο Μόναχο για να ανεβάσει το αγωνιστικό του επίπεδο. Το 2001, σε ηλικία 14 ετών, άρχισε τη διεθνή του καριέρα. Δεκαπέντε χρόνια μετά πάτησε στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης.
Η «αγκαλιά των δέντρων»
Το 2016 ξεκίνησε να προπονείται με τον Ισπανό Πέπε Ίμαζ, έναν επίσης πιστό ακόλουθο των ολιστικών θεραπειών και ανακάλυψε την δύναμη που του προσφέρει η «αγκαλιά των δέντρων». Μαζί αναζητούσαν αρχαία δέντρα σε όλα τα Βαλκάνια για να τα αγκαλιάσουν και να μεταφέρουν από αυτά πάνω τους την αρχέγονη θετική ενέργεια της γης.
O Iσπανός κατάφερε με τις θεωρίες και τις θεραπείες του να βοηθήσει τον μικρό αδερφό του Τζόκοβιτς, Μάρκο να ξεπεράσει την κατάθλιψη και από τότε κέρδισε την απόλυτη εμπιστοσύνη του Νόβακ.
Ο Νόβακ ξεκινάει τις προπονήσεις του, με μια σειρά από τελετουργικές κινήσεις που του «αποκάλυψε» ο Πέπε Ίμαζ και τις ονομάζει «αγάπη και ειρήνη».
Ενα μικρό τελετουργικό που τον βοηθάει στην αυτοσυγκέντρωσή του πριν από κάθε αγώνα.
Από το 2016 που ξεκινά τις πνευματικές αναζητήσεις και την βίγκαν διατροφή του, το επίπεδο του Τζόκοβιτς πέφτει. Κατά τη διάρκεια εκείνης της σεζόν απέτυχε κόντρα σε άλλους τενίστες που μέχρι πρότινος τους «είχε» για προπόνηση.
Στον τελικό του ATP Masters του Λονδίνου έχασε από Άντι Μάρεϊ. Στο Wimbledon ο Τζόκοβιτς παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα του ήταν πνευματικό, σε βαθμό που δεν του επέτρεψε να είναι όσο συγκεντρωμένος απαιτούσε η περίσταση.
Οταν αποτυγχάνουν οι ολιστικές θεραπείες
Οταν ο Τζόκοβιτς εμφάνισε προβλήματα με τον αγκώνα του, προσπάθησε να αποφύγει το χειρουργείο με κάθε τρόπο.
Εφάρμοσε όλες τις ολιστικές μεθόδους και θεραπείες, αγκάλιασε δεκάδες δέντρα για να πάρει δύναμη, αλλά δεν είχαν αποτέλεσμα. «Έκλαγα για τέσσερις μέρες όταν αναγκάστηκα να υποβληθώ σε εγχείρηση» δήλωσε ο ίδιος ο Τζόκοβιτς, παρόλα αυτά, δεν το μετάνιωσε και συνέχισε στο μονοπάτι του διαλογισμού και των εναλλακτικών θεραπειών. Αρχίζει να αλλάζει τα προπονητικά τιμ σαν τα πουκάμισα.
Από τότε έγινε μόνιμος θαμώνας των «υπερβαρικών δωματιών» όπου το σώμα του εκτίθεται σε καθαρό οξυγόνο υπό υψηλή πίεση. Σε συζητήσεις με φίλους του στον instagram μοιράστηκε την ιδέα του ότι μπορεί να εξαγνήσει και να καθαρίσει ακόμα και μολυσμένο νερό μόνον με την θετική σκέψη και τον διαλογισμό.
Τόσο ο ίδιος, όσο και η γυναίκα του Γιαλένα είχαν δεχτεί προειδοποίηση από το Facebook για ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τα δίκτυα 5G. Είχαν ανεβάσει ένα πόστ, σύμφωνα με τα οποίο το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού σχετίζεται με την εξάπλωση του δικτύου 5G.
Οι «Συνάξεις των πυραμίδων»
Στη συνέχεια δημοσιοποιήθηκε η συμμετοχή τους στο Adria Tour, μια οργάνωση που πραγματοποιούσε events σε όλα τα βαλκάνια, από πάρτι μέχρι κλειστά τουρνουά ποδοσφαίρου στα οποία συμμετείχαν ανεμβολίαστοι με στόχο να κολλήσουν, να νοσήσουν και να αποδείξουν πως η πανδημία είναι μια απλή ίωση. Σε ένα από αυτά, Νόβακ και Γιαλένα διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.
O Tζόκοβιτς έχει επίσης θεαθεί πολλές φορές να συμμετέχει στις νυχτερινές «συνάξεις των πυραμίδων». Πρόκειται για υποστηρικτές θεωριών, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι λόφοι γύρω από το Βελιγράδι είναι αρχαίες πυραμιδές που εκπέμπουν δύναμη.
Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να σημειώσουμε πως οι αντιεμβολιαστικές απόψεις του Τζόκοβιτς συνήθως υπερτονίζονται από τον Τύπο.
Στο διεθνές τουρνουά τένις που διοργάνωσε ο ίδιος και η οικογενεία του στο Βελιγράδι το 2021, υπήρχε ειδικός χώρος με ιατρικό προσωπικό, στον οποίο, όποιος ήθελε μπορούσε να εμβολιαστεί επί τόπου.
Επίσης θα πρέπει να σημειώσουμε πως διαχρονικά κανένας αθλητής δεν έχει ξεπεράσει τα ποσά που έχει προσφέρει ο Τζόκοβιτς σε φιλαθρωπικούς σκοπούς.
Οι «πυραμίδες» στην Σερβία
Ο Τζόκοβιτς μαζί με τη σύζυγό του, Γελένα, είναι ιδρυτές του «Novak Djokovic Foundation», που αυτοπροσδιορίζεται ως: «Μια ομάδα παθιασμένων και αποφασισμένων ανθρώπων, που θέλουν να κάνουν τη διαφορά και που πιστεύουν βαθιά ότι κάθε παιδί έχει σημασία».
Το NDF είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και ιδρύθηκε το 2007, με στόχο να δημιουργήσει μια πιο εύκολη ζωή για τα παιδιά που έχουν ανάγκη στη Σερβία: «Δίνοντας σε κάθε παιδί την ευκαιρία να λάβει ποιοτική προσχολική εκπαίδευση, του δίνουμε την ευκαιρία να προχωρήσει. Να γνωρίσει τη χαρά της επιτυχίας. Να πιστέψουν, τα παιδιά, ότι αξίζουν τα όνειρά τους».
«Είμαι πρώτα Χριστιανός Ορθόδοξος και μετά αθλητής»
Ο σπουδαίος τενίστας δεν χάνει ευκαιρία να δηλώνει την αγάπη του για την Ορθοδοξία. Κάθε φορά προτού μπει στο κορτ ο Σέρβος σταρ, προσεύχεται και κάνει τον σταυρό του. Όπως άλλωστε τονίζει: «Η πίστη μου στον Χριστό είναι πάνω από τους 70 τίτλους που έχω κερδίσει από την αρχή της καριέρας μου».
«Ο σημαντικότερος τίτλος της ζωής μου, είναι αυτός που έλαβα τον Απρίλιο του 2011. Πήρα το Παράσημο του Τάγματος του Αγίου Σάββα, ιδρυτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας από τον Πατριάρχη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Ειρηναίο».
Το παράσημο αυτό αποτελεί την υψηλότερη διάκριση στην Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Του αποδόθηκε για τη σημαντική συμβολή του, στην ανακαίνιση εκκλησιών στην πατρίδα του, τη Σερβία.
Πηγή