Ο κορωνοϊός έχει «χτυπήσει» όλο τον πλανήτη και, ασφαλώς, την χώρα μας μέσω της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία και έχει επικρατήσει, αλλά οι επιστήμονες δημιουργούν το έδαφος για άρση των μέτρων σύντομα, με αποκλιμάκωση της πανδημίας στο επόμενο διάστημα.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες βλέπουν αποκλιμάκωση από τον επόμενο μήνα, ενώ εξίσου σημαντικό είναι ότι διαβλέπουν ότι έχει γίνει ήδη το βήμα προς την ενδημικότητα του κορωνοϊού, που εδώ και δύο χρόνια έχει γίνει ο εφιάλτης ολόκληρης της υφηλίου, με τον ΠΟΥ πάντως να χτυπά νέο «καμπανάκι».
Μάλιστα, από μέλη της επιστημονικής κοινότητας γίνεται λόγος ακόμη και για Πάσχα με μηδενικά κρούσματα, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) από την άλλη να διατηρεί χαμηλά τον πήχη, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και ότι η μετάλλαξη Όμικρον δεν θα πρέπει να κατηγοριοποιηθεί «ήπιας μορφής».
Ο επιμελητής Α’ Πνευμονολόγος στο νοσοκομείο «Σωτηρία», Γιώργος Χειλάς, εκτίμησε ότι αν περάσουμε αυτόν τον μήνα και το υγειονομικό σύστημα αντέξει, σιγά σιγά η πίεση θα αποκλιμακωθεί, κάνοντας μάλιστα λόγο για «μία άνοιξη για όλες τις κοινωνίες».
«Επειδή πάνε καλά οι εμβολιασμοί, μόλις μπει η άνοιξη, θα είναι μια άνοιξη για όλες τις κοινωνίες», είπε, εξηγώντας ωστόσο, ότι «δεν πρέπει να δίνουμε διαρκώς χρόνο στον ιό να μεταλλάσσεται», διότι έτσι διακυβεύεται και η περίπτωση εκείνη να κάνει μια ακραία μετάλλαξη που μπορεί να είναι λιγότερο μεταδοτική, αλλά πολύ περισσότερο νοσογόνος.
Από τη μεριά του, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, υποστήριξε ότι δεν θα έχουμε μηδενισμό κρουσμάτων, αλλά «πολύ μικρό αριθμό. Θα περάσουμε την άνοιξη με κρούσματα. Όταν υπάρχει διασπορά στην κοινότητα, πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα συνεχίσουν να μπαίνουν στα νοσοκομεία με κορωνοϊό». Ωστόσο, «θα γυρίσουμε κι εμείς στην κανονική μας ιατρική ζωή. Άρα, νομίζω ότι την άνοιξη οι κλινικές μας θα γυρίσουν όπως ήταν και πριν».
Ακόμη πιο αισιόδοξος, μάλιστα, εμφανίστηκε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος περιέγραψε μία «καλή εικόνα» που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες με τη μετάλλαξη Όμικρον, κάνοντας λόγο για επιβράδυνση της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων.
«Ξεκαθαρίζεται ότι οι αριθμοί παραμένουν υψηλοί, ωστόσο υπάρχει αυτή η σαφής τάση προς την αποκλιμάκωση, ενώ εκτιμάται ότι η κορύφωση των κρουσμάτων θα επέλθει στις 20-22 Ιανουαρίου, δηλαδή σε περίπου δύο εβδομάδες. Το «μάξιμουμ» του αριθμού των κρουσμάτων, δε, δεν θα ξεπεράσει τις 53.000», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μετέφερε μάλιστα μια ακόμη πιο αισιόδοξη εκτίμηση: Εάν δεν προκύψει άλλη μετάλλαξη του Covid-19, τότε το Πάσχα, περίπου στις 20 Απριλίου, μπορεί να έχουμε μηδενικά κρούσματα.
«Η μεγαλύτερη προσοχή του κόσμου και η τήρηση των μέτρων, τα πολλά τεστ και οι περισσότεροι εμβολιασμοί που παρατηρούνται, οδηγούν σε αυτή την καλύτερη εικόνα. Σε αυτό το πλαίσιο ακριβώς θα πρέπει όμως να συνεχίσουμε», ανέφερε, καταλήγοντας: «Ας φωτιστούμε κι ας λειτουργήσουμε με σύνεση και λογική, χωρίς ιδεοληψίες, για να διατηρηθεί αυτή η τάση. Είναι στο χέρι μας», επισήμανε.