Στο ψυγείο αποθηκεύουμε νωπό κρέας, κιμά, νωπά ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα. Στο πάνω μέρος του ψυγείου ή στα ράφια διατηρήστε βούτυρο, μαργαρίνη και χυμούς. Τα φρούτα και τα λαχανικά διατηρούνται στον ειδικό χώρο του ψυγείου γι΄’ αυτά. Στο πιο ψυχρό σημείο του ψυγείου σας διατηρήστε τυροκομικά και κυρίως κρεμώδη τυριά.
Οι συνιστώμενοι χρόνοι διατήρησης τροφίμων στο ψυγείο του σπιτιού είναι για νωπό κρέας 3-5 ημέρες, κιμάς 1-2 ημέρες, κοτόπουλο 1-2 ημέρες, ψάρι 1 ημέρα σάλτσες 2 ημέρες ενώ για την κατάψυξη είναι για λαχανικά 8 μήνες, κιμάς 3-4 μήνες, βοδινό 6-10 μήνες, χοιρινό 4-6 μήνες, κοτόπουλο 9 μήνες.
Τα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλο ποσοστό πρωτεϊνών και υγρασίας,όπως για παράδειγμα το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια και τα οστρακοειδή, βοηθούν στην γρήγορη ανάπτυξη των μικροοργανισμών.Αυτά τα τρόφιμα ονομάζονται τρόφιμα ευπαθή ή ευαλλοίωτα (τρόφιμα υψηλού κινδύνου) και πρέπει να προστατεύονται από επιμολύνσεις και να διατηρούνται σε κατάλληλες συνθήκες.Τα τρόφιμα αυτά συντηρούνται στο ψυγείο ή την κατάψυξη.
Διαβάστε παρακάτω για να ξέρετε πώς μπορείτε να καταναλώσετε τα προϊόντα με βάση το κρέας ασφαλώς.
Ωμά πουλερικά
Τα ωμά πουλερικά αντέχουν μόλις 1-2 μέρες στο ψυγείο (σε θερμοκρασία 4,5 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερη), αλλά μέχρι ένα έτος στην κατάψυξη (σε θερμοκρασία -18). Τα μαγειρεμένα πουλερικά μπορούν να συντηρηθούν για λίγες μέρες στο ψυγείο και στην κατάψυξη για 2-6 μήνες.
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Κόκκινο κρέας και χοιρινό
Το κόκκινο κρέας και το χοιρινό μπορούν να συντηρηθούν στο ψυγείο μέχρι και πέντε ημέρες και στην κατάψυξη από 4-12 μήνες. Το μαγειρεμένο κρέας αντέχει 3-4 μέρες στο ψυγείο και 2-6 μήνες στην κατάψυξη.
Κιμάς
Τα αλεσμένα κρέατα, όπως το βοδινό, το μοσχάρι, το χοιρινό και τα πουλερικά, μπορούν να μείνουν στη συντήρηση για 1-2 μέρες και στην κατάψυξη για 3-4 μήνες.
Συσκευασμένα αλλαντικά
Τα συσκευασμένα αλλαντικά και λουκάνικα αντέχουν στο ψυγείο τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Όταν ανοίξετε όμως τη συσκευασία, πρέπει να καταναλωθούν εντός το πολύ 3-5 ημερών. Στην κατάψυξη αντέχουν τουλάχιστον 1-2 μήνες.
Μπέικον και μη συσκευασμένα λουκάνικα
Το μπέικον μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο έως και μία εβδομάδα, τα φρέσκα λουκάνικα όμως πρέπει να καταναλώνονται εντός λίγων ημερών. Και τα δύο αντέχουν στην κατάψυξη για ένα μήνα.
Πηγή